Huwelijkse voorwaarden
Als u gaat trouwen en niets extra’s regelt, trouwt u in een beperkte gemeenschap van goederen (sinds 1 januari 2018). De hoofdregel is dat alle bezittingen en schulden die echtgenoten voor het huwelijk hadden privé blijven. Bezittingen en schulden die na de huwelijksdatum door echtgenoten verkregen worden (samen of afzonderlijk) worden gemeenschappelijk. Uiteraard bestaan er uitzonderingen op deze hoofdregel. Zo geldt voor verkregen erfenissen en schenkingen dat dit altijd privévermogen van de verkrijgende echtgenoot blijft, ook al wordt dit tijdens het huwelijk verkregen.
Het is verstandig u voor te laten lichten (ruim) voordat u gaat trouwen om erachter te komen of huwelijkse voorwaarden noodzakelijk/gewenst zijn. Dit moet (indien mogelijk) vóór het huwelijk bij de notaris geregeld zijn. Maar ook tijdens het huwelijk kunt u nog besluiten om huwelijkse voorwaarden te maken.
Veel voorkomende redenen om huwelijkse voorwaarden te maken zijn:
- één van de echtgenoten is ondernemer (en loopt risico’s);
- al het vermogen gescheiden moet blijven.
Wat er aan het einde van het huwelijk (door overlijden en/of door echtscheiding) moet gebeuren, is ook van groot belang voor het opmaken van huwelijkse voorwaarden.
Huwelijkse voorwaarden bestaan in veel verschillende vormen. Veel voorkomende benamingen zijn “koude uitsluiting”, “beperkte gemeenschap”, “gemeenschap van woning” en “gemeenschap van inboedel”. Ook wordt aan huwelijkse voorwaarden wel eens een periodiek (jaarlijks) verrekenbeding en/of een finaal verrekenbeding toegevoegd.
Uiteraard is het ook mogelijk om door middel van huwelijkse voorwaarden alles gemeenschappelijk te verklaren, de zgn. de allesomvattende gemeenschap van goederen (de wettelijke hoofdregel van vóór 1 januari 2018).
Partnerschapsvoorwaarden
Een geregistreerd partnerschap heeft (nagenoeg) dezelfde juridische gevolgen als een huwelijk. Hetgeen hiervoor onder huwelijkse voorwaarden omschreven is, is ook van toepassing op een geregistreerd partnerschap. Als u daar vanaf wilt wijken, kunt u partnerschapsvoorwaarden bij een notaris opmaken.